Taller Mutuam la Sardana

Dues usuàries de la Llar residència La Sardana per a persones amb problemes de salut mental, un centre de Mutuam a Manresa, van participar el curs passat al taller de dansa-teatre inclusiva, conduït per la psicòloga i ballarina Maria Ribera, organitzat per l’Ajuntament d’aquest municipi del Bages. Aquest taller permet explorar els recursos de la dansa contemporània, el món de les titelles, la màscara i el teatre d’ombres com a forma d’expressió mitjançant el llenguatge corporal.

Al llarg de catorze sessions, que es van celebrar de març a juny, hi van participar un total de disset persones, set de les quals provinents de Mutuam i la resta del Centre de Dia de Salut Mental d’Althaia i del Centre de Disminuïts Físics del Bages. La proposta, anava dirigida tant  a persones sense discapacitat  motivades per l’expressió corporal i interessades en adquirir nous aprenentatges per a la inclusió social a través de les arts escèniques com a usuaris de diferents recursos d’atenció a la salut mental del Bages i a persones amb mobilitat reduïda interessats en el món de la expressió corporal i la dansa. L’objectiu era compartir una mateixa experiència creativa i artística sense que la discapacitat o els diagnòstics fossin rellevants.

L’experiència  ha estat molt ben valorada per part dels responsables dels usuaris derivats de salut mental i de persones amb mobilitat reduïda i com a acció favorable a la a la seva inclusió social. Així mateix, els propis usuaris van destacar la satisfacció de poder participar en aquesta activitat junt amb persones que no patien cap malaltia mental i amb les quals no estan tan acostumats a compartir aquests espais. També les persones que no patien patologies van poder trencar tabús i descobrir altres col·lectius des d’una vesant no estigmatitzadora.

Usuaris de Residència la Sardana al taller

Usuaris de Residència la Sardana al taller

La pràctica grupal de dansa-teatre va crear unes dinàmiques relacionals molt positives entre totes les persones participants. Iniciatives conjuntes com aquesta formació de dansa-teatre inclusiva, sorgides entre l’acció municipal i diferents agents/serveis com Mutuam, el Centre de Dia de Salut Mental, el Centre de Disminuïts Físics del Bages i Mosaic, contribueixen a desestigmatitzar alguns perfils vulnerables a l’exclusió social (persones amb discapacitats, amb mobilitat reduïda) i a vincular-los a propostes socioculturals obertes al conjunt de la ciutadania.

 

 

Encara no coneixes el Centre Residencial Mutuam Manresa?Ampliar informació

T'agradaria que parléssim d'algun altre tema que consideris molt rellevant?
Quines temàtiques et preocupen?
T'agradaria col·laborar amb nosaltres?

Fes-nos arribar la teva proposta